Error message

Warning: ini_set(): A session is active. You cannot change the session module's ini settings at this time in drupal_environment_initialize() (line 697 of /var/www/vhosts/49-1/www/includes/bootstrap.inc).

Reunalla pärjää, jos on omavarainen ja terve

 

”Monet eivät voi sietää välimatkoja. Palvelut ovat jo liian kaukana.”

Pekka Nyman, 67, ja Esa Nyman, 69, ovat eläneet samassa talossa Iijoen törmällä koko ikänsä. ”Tämähän on aivan kuollut kylä. Täällä ei ole mitään.” Toisaalta hiljaisuus miellyttää ja siihen on totuttukin. ”Parrein se on pysyä täällä terveenä, jos meinaa selvitä.”

Hylätyt talot ja autioituvat kylät innoittivat freelance-toimittaja Jenni Räinää ja kuvajournalisti-valokuvataiteilija Vesa Rantaa toteuttamaan Reunalla-kirjan. Keitä syrjäseuduilla vielä sinnittelee ja miksi ihmeessä he asuvat kaukana kaikesta?

Kirjassa on toistakymmentä todellista tarinaa ja sykähdyttävä kuvitus sivukylien asukkaista. Kirjan tekijät kiersivät Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla haastattelemassa ihmisiä, jotka ovat eläneet maaseudulla koko elämänsä tai muuttaneet maalle syystä tai toisesta.

Taustatietoa kirjaan on saatu myös syrjäytymisvaarassa elävien ihmisten arjen todellisuuteen maaseudulla perehtyneen Sininauhaliiton tutkijan Päivi Kivelän aineistosta. 

Tarinat nostavat esiin kysymyksen, vieläkö syrjäinen maaseutu on osa hyvinvointiyhteiskuntaa. Syrjässä tuntuvat pärjäävän ihmiset, jotka elävät omavaraisesti ja ovat terveitä. Entä tulevaisuudessa, kun väestö ikääntyy?

Reunalla pysäyttää pohtimaan omaa suhdetta maaseutuun ja syrjäalueilla elävien ihmisten mahdollisuuksia palveluihin ja tukeen.”Onko maaseutu muuttumassa hyvinvoivien ja vauraiden maaseuduksi?”

Jenni Räinä & Vesa Ranta: Reunalla. Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä.                                                 

Asta Juntunen
järjestöpäällikkö
Sininauhaliitto
@AstaJuntunen

 

”Monet eivät voi sietää välimatkoja. Palvelut ovat jo liian kaukana.”

Pekka Nyman, 67, ja Esa Nyman, 69, ovat eläneet samassa talossa Iijoen törmällä koko ikänsä. ”Tämähän on aivan kuollut kylä. Täällä ei ole mitään.” Toisaalta hiljaisuus miellyttää ja siihen on totuttukin. ”Parrein se on pysyä täällä terveenä, jos meinaa selvitä." data-share-imageurl="">